Katedra Biológie

RNDr. Zuzana Šramková, PhD.

vysokoškolský pedagóg

Tituly, hodnosti

  • RNDr. (2007)
  • PhD. (2009)
Profesionálna kariéra
Doktorandské štúdium:

  • Oddelenie výživy a hodnotenia potravín, Ústav biochémie, výživy a ochrany zdravia, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Slovenská Technická Univerzita v Bratislave
  • Školiace pracovisko: Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch
    Odbor: Chémia a technológia požívatín
  • Zameranie: Charakterizácia chemického zloženia a technologických parametrov rôznych genotypov pšenice letnej (Triticum aestivum L.). Analýzy kompozície glutenínových podjednotiek s vysokou molekulovou hmotnosťou (HMW-GS) pre účely šľachtenia a chlebopekárskeho využitia.

Mgr. a RNDr. štúdium:

  • Fakulta prírodných vied, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
  • Odbor: chémia - špecializácia biotechnológie 
  • Zameranie: Techniky explantátových kultúr. Výhonkové, kalusové a bunkové suspenzné kultúry chmeľu obyčajného pre účely biotechnologickej produkcie flavonoidov.
Pracovné zaradenie
  • od roku 2012: vedecko-výskumný pracovník v Laboratóriu biológie prokaryotov na Oddelení genomiky a biotechnológií, Ústav molekulárnej biológie SAV
  • 2010 - 2012: odborný asistent na Oddelení výživy a hodnotenia potravín, Ústav biochémie, výživy a ochrany zdravia, FCHPT STU v Bratislave.

Výskum

  • venuje sa téme produkcie rekombinantných enzýmov cestou heterologickej expresie, ich izolácie a biochemickej charakterizácie
  • v súčasnosti sa zaoberá bakteriofágovými peptidoglykán-hydrolázami a enzybiotikami, ktorých potenciál spočíva v ich schopnosti eliminovať patogénne baktérie predstavujúce významný medicínsky problém vzhľadom na rastúcu mieru rezistencie voči doposiaľ používaným antibiotikám
  • venuje sa aj receptor-viažucim proteínov bakteriofágov a bakteriálnym enzýmom aktívnym voči sacharidom
  • ďalším vedeckým záujmom je identifikácia mikroorganizmov prítomných v rôznych environmentálnych vzorkách molekulárno-biologickými prístupmi
  • v minulosti sa zaoberala tiež charakterizáciou chemického zloženia (najmä kvalitatívnou analýzou proteínov), zdraviu prospešných látok a technologických parametrov rôznych genotypov pšenice letnej
  • má skúsenosti aj s in vitro technikami využívanými v oblasti explantátových kultúr, ktoré sú využiteľné v rýchlej propagácii rastlín v in vitro podmienkach ako aj pre produkciu zaujímavých fytoterapeutík

Spolupráca v SR
  • v rámci riešenia projektov spolupráca s Ústavom molekulárnej biológie SAV, Chemickým ústavom SAV,
  • Prírodovedeckou fakultou UK v Bratislave
  • NPPC - VÚRV Piešťany
  • Mikrobiologický ústav LF UK a UN Bratislava

Spolupráca v zahraničí

  • Institute of Biophysics, Laboratory of Metalloprotein Biophysics, Biological Research Center, HAS, Szeged, Maďarsko, 
  • Department of Biology and Ecology, Faculty of Sciences, University of Novi Sad

Projekty

  • APVV-0098-10: Príprava bakteriofágov a fágových proteínov na devitalizáciu patogénov v potravinách využitím prístupov syntetickej biológie.
  • APVV-0602-12: Štruktúra, vlastnosti a biotechnologický potenciál nových mikrobiálnych enzýmov degradujúcich rastlinnú hmotu.
  • VEGA 2/0123/14: Peptidoglykánové hydrolázy v genómoch streptomycét a ich fágov.
  • APVV-16-0173 "Terapeutické alternatívy k liečbe rezistentných bakteriálnych infekcií"

  • APVV-18-0420 "Biotechnologická príprava bioplastov na báze PHA s programovaným uvoľňovaním biopolyméru a možnosti jeho využitia"

Vybrané publikácie
  1. Gregová, E., Mihálik, D., Šliková, S., Šramková, Z. (2007) Allelic variation of HMW glutenin subunits and 1BL.1RS translocation in Slovak common wheats. Cereal Research Communications 35, 1675-1683.
  2. Šramková, Z., Gregová, E., Šturdík, E. (2009) Genetic improvement of wheat - a review. Nova Biotechnologica, 2009, 9 (1), pp. 27 - 51. 
  3. Šramková, Z., Gregová, E., Šturdík, E. (2009) Chemical composition and nutritional quality of wheat grain. Acta Chimica Slovaca, 2 (1), pp. 115-138
  4. Šramková, Z., Gregová, E., Šliková, S., Šturdík, E. (2010) Wheat varieties released in Slovakia and their bread-making quality. Cereal Research Communications 38, 386-394.
  5. Šramková, Z., Gregová, E., Šliková, S., Šturdík, E. (2011) Diversity of seed storage proteins in common wheat (Triticum aestivum L.). Plant Genetic Resources: Characterisation and Utilisation 9, 256-259.
  6. Vidová, B., Šramková, Z., Tišáková, L., Oravkinová, M., Godány, A. (2014) Bioinformatics analysis of bacteriophage and prophage endolysin domains. Biologia 69, 541-556.
  7. Pristas, P., Stramova, Z., Kvasnova, S., Judova, J., Perhacova, Z., Vidova, B., Sramkova, Z., Godany, A. (2015) Non-Ferrous Metal Industry Waste Disposal Sites As A Source of Poly-Extremotolerant Bacteria. Nova Biotechnologica et Chimica, 14 (1), pp. 62-68. DOI: 10.1515/nbec-2015-0015
  8. Šramková, Z., Vidová, B., Godány, A. (2016) Improved multiplex polymerase chain reaction for rapid staphylococcus aureus detection in meat and milk matrices. Nova Biotechnologica et Chimica, 15 (1), pp. 65-76. DOI: 10.1515/nbec-2016-0007
  9. Mancoš, M., Šramková, Z., Peterková, D., Vidová, B., Godány, A. (2020) Functional expression and purification of tailor-made chimeric endolysin with the broad antibacterial spectrum. Biologia. In Press

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky