Katedra Biológie

Peter Siekel

vysokoškolský pedagóg

spolugarant študijného odboru. 5.2.25 Biotechnológie

Tituly, hodnosti

  • RNDr.
  • CSc.
  • 2011 - Doc. na STU, Fakulte chemickej a potravinárskej technológie v odbore 5.2.25 Biotechnológie.

Profesionálna kariéra

  • 41 rokov v biologickom výskume (genetika, toxikológia, biotechnológia, potravinárstvo, z toho 20 rokov v oblasti potravinárskej a environmentálnej biotechnológie a bezpečnosti - zdravotnej neškodnosti potravín.
  • ÚEFT SAV, UK, VÚP, Bratislava
  • Na Katedre biológie FPV, UCM v Trnave som prednášal predmety "Bezpečnosť potravín", "Biológia potravín", "Patogény v potravinách" "GMO" a iné.

Štúdium

  • 1970-1975, Genetika, PFUK, Bratislava

Ocenenia

  • Bronzová medaila VÚP

Vedené práce

  • Vedenie Bc. - 10, Mgr. - 18, rigorózne práce - 2
  • Doktorandi - počet: 6 (2 mimo UCM)

Výskum

  • Systémy a metódy pre zaistenie kvality a bezpečnosti potravín.
  • aktívna znalosť problematiky v oblasti potravinárskych biotechnológií, bezpečnosti potravín, biologickej bezpečnosti GMO, genetických zdrojov.
  • viac ako 30 ročné skúsenosti z organizačnej a riadiacej práce vo funkcii generálneho riaditeľa centra NPPC, riaditeľa ústavu, vedeckého tajomníka ústavu, zástupcu riaditeľa ústavu, vedúceho oddelenia a skúsenosti z práce v mimovládnych organizáciách, skúsenosti a 30 ročnú prax z práce a organizovania v oblasti vedy a výskumu.
  • znalosť problematiky v oblasti potravinárstva, molekulárnej biológie, genetickej toxikológie a životného prostredia

Členstvo vo vedeckých orgánoch:

  • NPPC - Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva
  • od roku 2006 školiteľ doktorandského štúdia v študijnom odbore 5.2.25 Biotechnológie, STU, Bratislava
  • od roku 2010 člen odborovej komisie v študijnom odbore 5.2.25 Biotechnológie na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU
  • člen Rady pre potravinárstvo MPRVSR

Projekty

  • skúsenosti z práce v medzinárodných tímoch pri riešení vedeckých projektov domácich a zahraničných, infraštruktúrnych projektov pri budovaní kapacít OECD, UNEP/GEF, FAO, UNDP, Slovenskej rozvojovej pomoci pre Bosnu a Hercegovinu, 5 - 7RP EÚ, v súčasnosti koordinátor H-2020 - MSC projekt Nanofeed.

  • Autentifikácia produktov a charakterizácia krížovej kontaminácie rastlinných alergénov vo výrobných prevádzkach aplikáciou molekulárno-biologických metód (FoodPCR), 2013 - 2015. MPRV SR.
  • Charakterizácia bakteriálnych spoločenstiev slovenských vín pomocou molekulárno-biologických metód (Baktvin). Číslo (signatúra) projektu: APVV-0344-12.
    2013-2016. Spoluriešiteľ.
  • "Safe food for Europe" - 7RPEU, člen konzorcia.
  • "Biological Safety Measures in the Slovak Republic" - UNEP/GEF Projekt
  • "STPBT-TI - The Great Silk Road - as a Target for Biological Threats of the Global Food Supply Chain in Tajikistan" - konzultant.
  • "STC Project T-1989 - Food Safety and Investigation in Takikistan" - konzultant

Vybrané publikácie

  1. Hrnčírová, Z. - Bergerová, E. - Siekel, P.: Effects of technological treatment on DNA degradation in selected food matrices of plant origin. Journal of Food and Nutrition Research 47, 2008, 23 - 28. cit. 21.
  2. Bergerová E. - Hrnčírová Z. - Stankovská M. - Lopašovská M. - Siekel P. 2010. Effect of Thermal Treatment on the Amplification and Quantification of Transgenic and Non-transgenic Soybean and Maize DNA. Food Analytical Methods 2010, 3: 211-218.D.
  3. Stano J. - Siekel P. - Neubert K. - Mičieta K.: Study of gherkin lactase in cell culture and in seedlings. Acta Histochemica 2011, 113: 631-635.
  4. Bergerová E. - Godálová Z. - Siekel P.: Combined effect of temperature, pressure and low pH on the DNA amplification of plant derived foods. Czech Journal of Food Sciences 2011, 29: 337-345.
  5. Godálová Z., Bergerová E., Siekel P.: Effect of high temperature and pressure on quantification of MON 810 maize. Czech J. Food Sci. 2013, 31: 376-381.
  6. De Medici, T. Kuchta, R. Knutsson, A. Angelov, B. Auricchio, M. Barbanera, C. Diaz-Amigo, A. Fiore, E. Kudirkiene, A. Hohl, D. Horvatek Tomic, V. Gotcheva, B. Popping, E. Prukner-Radovcic, S. Scaramaglia, P. Siekel, K.A. To, M. Wagner; Rapid methods for quality assurance of foods: the next decade with Polymerase Chain Reaction (PCR) based food monitoring. Food Analytical Methods 2014, 8: 255-271.
  7. Planý, M. - Kuchta, T. - Šoltýs, K., (...), Pangallo, D. - Siekel, P. Metagenomic analysis of Slovak bryndza cheese using next-generation 16S rDNA amplicon sequencing. Nova Biotechnologica et Chimica, 15 (1), 2016. pp. 23-34.
  8. Minarovičová, J. ­- Cabicarová, T. - Kaclíková, E. - Mader, A. - Lopašovská, J. - Siekel, P. - Kuchta, T. Culture-independent quantification of pathogenic bacteria in spices and herbs using real-time polymerase chain reaction, Food Control Volume: 83 Special Issue: SI Pages: 85-89 Published: JAN 2018. 
  9. Planý, M., K. - Soltys, J. - Budi S. - Mader, A. - Szemes, T. - Siekel, P. - Kuchta, T. Potential of high-throughput sequencing for broad-range detection of pathogenic bacteria in spices and herbs, Food Control Volume: 83 Special Issue: SI Pages: 118-122 Published: JAN 2018. cit. 3.
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky