Katedra Biológie

Peter Siekel

vysokoškolský pedagóg

spolugarant študijného odboru. 5.2.25 Biotechnológie

Tituly, hodnosti

  • RNDr.
  • CSc.
  • 2011 - Doc. na STU, Fakulte chemickej a potravinárskej technológie v odbore 5.2.25 Biotechnológie.

Profesionálna kariéra

  • 41 rokov v biologickom výskume (genetika, toxikológia, biotechnológia, potravinárstvo, z toho 20 rokov v oblasti potravinárskej a environmentálnej biotechnológie a bezpečnosti - zdravotnej neškodnosti potravín.
  • ÚEFT SAV, UK, VÚP, Bratislava
  • Na Katedre biológie FPV, UCM v Trnave som prednášal predmety "Bezpečnosť potravín", "Biológia potravín", "Patogény v potravinách" "GMO" a iné.

Štúdium

  • 1970-1975, Genetika, PFUK, Bratislava

Ocenenia

  • Bronzová medaila VÚP

Vedené práce

  • Vedenie Bc. - 10, Mgr. - 18, rigorózne práce - 2
  • Doktorandi - počet: 6 (2 mimo UCM)

Výskum

  • Systémy a metódy pre zaistenie kvality a bezpečnosti potravín.
  • aktívna znalosť problematiky v oblasti potravinárskych biotechnológií, bezpečnosti potravín, biologickej bezpečnosti GMO, genetických zdrojov.
  • viac ako 30 ročné skúsenosti z organizačnej a riadiacej práce vo funkcii generálneho riaditeľa centra NPPC, riaditeľa ústavu, vedeckého tajomníka ústavu, zástupcu riaditeľa ústavu, vedúceho oddelenia a skúsenosti z práce v mimovládnych organizáciách, skúsenosti a 30 ročnú prax z práce a organizovania v oblasti vedy a výskumu.
  • znalosť problematiky v oblasti potravinárstva, molekulárnej biológie, genetickej toxikológie a životného prostredia

Členstvo vo vedeckých orgánoch:

  • NPPC - Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva
  • od roku 2006 školiteľ doktorandského štúdia v študijnom odbore 5.2.25 Biotechnológie, STU, Bratislava
  • od roku 2010 člen odborovej komisie v študijnom odbore 5.2.25 Biotechnológie na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU
  • člen Rady pre potravinárstvo MPRVSR

Projekty

  • skúsenosti z práce v medzinárodných tímoch pri riešení vedeckých projektov domácich a zahraničných, infraštruktúrnych projektov pri budovaní kapacít OECD, UNEP/GEF, FAO, UNDP, Slovenskej rozvojovej pomoci pre Bosnu a Hercegovinu, 5 - 7RP EÚ, v súčasnosti koordinátor H-2020 - MSC projekt Nanofeed.

  • Autentifikácia produktov a charakterizácia krížovej kontaminácie rastlinných alergénov vo výrobných prevádzkach aplikáciou molekulárno-biologických metód (FoodPCR), 2013 - 2015. MPRV SR.
  • Charakterizácia bakteriálnych spoločenstiev slovenských vín pomocou molekulárno-biologických metód (Baktvin). Číslo (signatúra) projektu: APVV-0344-12.
    2013-2016. Spoluriešiteľ.
  • "Safe food for Europe" - 7RPEU, člen konzorcia.
  • "Biological Safety Measures in the Slovak Republic" - UNEP/GEF Projekt
  • "STPBT-TI - The Great Silk Road - as a Target for Biological Threats of the Global Food Supply Chain in Tajikistan" - konzultant.
  • "STC Project T-1989 - Food Safety and Investigation in Takikistan" - konzultant

Vybrané publikácie

  1. Hrnčírová, Z. - Bergerová, E. - Siekel, P.: Effects of technological treatment on DNA degradation in selected food matrices of plant origin. Journal of Food and Nutrition Research 47, 2008, 23 - 28. cit. 21.
  2. Bergerová E. - Hrnčírová Z. - Stankovská M. - Lopašovská M. - Siekel P. 2010. Effect of Thermal Treatment on the Amplification and Quantification of Transgenic and Non-transgenic Soybean and Maize DNA. Food Analytical Methods 2010, 3: 211-218.D.
  3. Stano J. - Siekel P. - Neubert K. - Mičieta K.: Study of gherkin lactase in cell culture and in seedlings. Acta Histochemica 2011, 113: 631-635.
  4. Bergerová E. - Godálová Z. - Siekel P.: Combined effect of temperature, pressure and low pH on the DNA amplification of plant derived foods. Czech Journal of Food Sciences 2011, 29: 337-345.
  5. Godálová Z., Bergerová E., Siekel P.: Effect of high temperature and pressure on quantification of MON 810 maize. Czech J. Food Sci. 2013, 31: 376-381.
  6. De Medici, T. Kuchta, R. Knutsson, A. Angelov, B. Auricchio, M. Barbanera, C. Diaz-Amigo, A. Fiore, E. Kudirkiene, A. Hohl, D. Horvatek Tomic, V. Gotcheva, B. Popping, E. Prukner-Radovcic, S. Scaramaglia, P. Siekel, K.A. To, M. Wagner; Rapid methods for quality assurance of foods: the next decade with Polymerase Chain Reaction (PCR) based food monitoring. Food Analytical Methods 2014, 8: 255-271.
  7. Planý, M. - Kuchta, T. - Šoltýs, K., (...), Pangallo, D. - Siekel, P. Metagenomic analysis of Slovak bryndza cheese using next-generation 16S rDNA amplicon sequencing. Nova Biotechnologica et Chimica, 15 (1), 2016. pp. 23-34.
  8. Minarovičová, J. ­- Cabicarová, T. - Kaclíková, E. - Mader, A. - Lopašovská, J. - Siekel, P. - Kuchta, T. Culture-independent quantification of pathogenic bacteria in spices and herbs using real-time polymerase chain reaction, Food Control Volume: 83 Special Issue: SI Pages: 85-89 Published: JAN 2018. 
  9. Planý, M., K. - Soltys, J. - Budi S. - Mader, A. - Szemes, T. - Siekel, P. - Kuchta, T. Potential of high-throughput sequencing for broad-range detection of pathogenic bacteria in spices and herbs, Food Control Volume: 83 Special Issue: SI Pages: 118-122 Published: JAN 2018. cit. 3.
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.