Katedra Biológie
RNDr. Zuzana Šramková, PhD.
vysokoškolský pedagóg
Tituly, hodnosti
- RNDr. (2007)
- PhD. (2009)
Profesionálna kariéra
Doktorandské štúdium:
- Oddelenie výživy a hodnotenia potravín, Ústav biochémie, výživy a ochrany zdravia, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Slovenská Technická Univerzita v Bratislave
- Školiace pracovisko: Výskumný ústav rastlinnej výroby v PiešťanochOdbor: Chémia a technológia požívatín
- Zameranie: Charakterizácia chemického zloženia a technologických parametrov rôznych genotypov pšenice letnej (Triticum aestivum L.). Analýzy kompozície glutenínových podjednotiek s vysokou molekulovou hmotnosťou (HMW-GS) pre účely šľachtenia a chlebopekárskeho využitia.
Mgr. a RNDr. štúdium:
- Fakulta prírodných vied, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
- Odbor: chémia - špecializácia biotechnológie
- Zameranie: Techniky explantátových kultúr. Výhonkové, kalusové a bunkové suspenzné kultúry chmeľu obyčajného pre účely biotechnologickej produkcie flavonoidov.
Pracovné zaradenie
- od roku 2012: vedecko-výskumný pracovník v Laboratóriu biológie prokaryotov na Oddelení genomiky a biotechnológií, Ústav molekulárnej biológie SAV
- 2010 - 2012: odborný asistent na Oddelení výživy a hodnotenia potravín, Ústav biochémie, výživy a ochrany zdravia, FCHPT STU v Bratislave.
Výskum
- venuje sa téme
produkcie rekombinantných enzýmov cestou heterologickej
expresie,
ich izolácie a biochemickej charakterizácie
- v súčasnosti sa zaoberá bakteriofágovými peptidoglykán-hydrolázami a enzybiotikami, ktorých potenciál spočíva v ich schopnosti eliminovať patogénne baktérie predstavujúce významný medicínsky problém vzhľadom na rastúcu mieru rezistencie voči doposiaľ používaným antibiotikám
- venuje sa aj receptor-viažucim proteínov bakteriofágov a bakteriálnym enzýmom aktívnym voči sacharidom
- ďalším vedeckým záujmom je identifikácia mikroorganizmov prítomných v rôznych environmentálnych vzorkách molekulárno-biologickými prístupmi
- v minulosti sa zaoberala tiež charakterizáciou chemického zloženia (najmä kvalitatívnou analýzou proteínov), zdraviu prospešných látok a technologických parametrov rôznych genotypov pšenice letnej
- má skúsenosti aj s in vitro technikami využívanými v oblasti explantátových kultúr, ktoré sú využiteľné v rýchlej propagácii rastlín v in vitro podmienkach ako aj pre produkciu zaujímavých fytoterapeutík
Spolupráca v SR
- v rámci riešenia projektov spolupráca s Ústavom molekulárnej biológie SAV, Chemickým ústavom SAV,
- Prírodovedeckou fakultou UK v Bratislave
- NPPC - VÚRV Piešťany
- Mikrobiologický ústav LF UK a UN Bratislava
Spolupráca v zahraničí
- Institute of Biophysics, Laboratory of Metalloprotein Biophysics, Biological Research Center, HAS, Szeged, Maďarsko,
- Department of Biology and Ecology, Faculty of Sciences, University of Novi Sad
Projekty
- APVV-0098-10: Príprava bakteriofágov a fágových proteínov na devitalizáciu patogénov v potravinách využitím prístupov syntetickej biológie.
- APVV-0602-12: Štruktúra, vlastnosti a biotechnologický potenciál nových mikrobiálnych enzýmov degradujúcich rastlinnú hmotu.
- VEGA 2/0123/14: Peptidoglykánové hydrolázy v genómoch streptomycét a ich fágov.
APVV-16-0173 "Terapeutické alternatívy k liečbe rezistentných bakteriálnych infekcií"
APVV-18-0420 "Biotechnologická príprava bioplastov na báze PHA s programovaným uvoľňovaním biopolyméru a možnosti jeho využitia"
Vybrané publikácie
- Gregová, E., Mihálik, D., Šliková, S.,
Šramková, Z. (2007) Allelic variation of HMW glutenin subunits and
1BL.1RS translocation in Slovak common wheats. Cereal Research
Communications 35, 1675-1683.
- Šramková, Z., Gregová, E., Šturdík, E. (2009) Genetic improvement of wheat - a review. Nova Biotechnologica, 2009, 9 (1), pp. 27 - 51.
- Šramková, Z., Gregová, E., Šturdík, E. (2009) Chemical composition and nutritional quality of wheat grain. Acta Chimica Slovaca, 2 (1), pp. 115-138
- Šramková, Z., Gregová, E., Šliková, S., Šturdík, E. (2010) Wheat varieties released in Slovakia and their bread-making quality. Cereal Research Communications 38, 386-394.
- Šramková, Z., Gregová, E., Šliková, S., Šturdík, E. (2011) Diversity of seed storage proteins in common wheat (Triticum aestivum L.). Plant Genetic Resources: Characterisation and Utilisation 9, 256-259.
- Vidová, B., Šramková, Z., Tišáková, L., Oravkinová, M., Godány, A. (2014) Bioinformatics analysis of bacteriophage and prophage endolysin domains. Biologia 69, 541-556.
- Pristas, P., Stramova, Z., Kvasnova, S., Judova, J., Perhacova, Z., Vidova, B., Sramkova, Z., Godany, A. (2015) Non-Ferrous Metal Industry Waste Disposal Sites As A Source of Poly-Extremotolerant Bacteria. Nova Biotechnologica et Chimica, 14 (1), pp. 62-68. DOI: 10.1515/nbec-2015-0015
- Šramková, Z., Vidová, B., Godány, A. (2016) Improved multiplex polymerase chain reaction for rapid staphylococcus aureus detection in meat and milk matrices. Nova Biotechnologica et Chimica, 15 (1), pp. 65-76. DOI: 10.1515/nbec-2016-0007
- Mancoš, M., Šramková, Z., Peterková, D., Vidová, B., Godány, A. (2020) Functional expression and purification of tailor-made chimeric endolysin with the broad antibacterial spectrum. Biologia. In Press