Katedra Biológie

Lenka Blažeková

odborný asistent

Tituly, hodnosti: Mgr. PhD.
Mgr. - 2003-2008
PhD. - 2008-2012
Profesionálna kariéra:
- 10/2012 -12/2013 Univerzita sv. Cyrila a Metoda, FPV, Katedra biotechnológie
- 01/2014 - súčasnosť: Univerzita sv. Cyrila a Metoda, FPV, Katedra biológie
Štúdium:
- 2008-2012 Slovenská Technická Univerzita, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Bratislava, odbor: Chémia a technológia požívatín (PhD.)
- 2003-2008 Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Fakulta prírodných vied, Trnava, odbor: Chémia-biotechnológie (Mgr.)
Vedenie Bc. /Mgr. /rigorózne práce:
Bc./2, Mgr./1
Výskum:
- produkcia a charakterizácia alfa-amyláz, bioinformatická analýza dostupných sekvencií amylolytických enzýmov prostredníctvom databáz a vhodných programov, napr. Clustal, BLAST, SwissModel, Phyre, MultiProt s cieľom objasňovať ich vzájomné evolučné vzťahy; vo všeobecnosti je pozornosť venovaná enzýmom a proteínom, ktoré sú zapojené do metabolizmu škrobu a glykogénu u mikroorganizmov, rastlín a živočíchov
Členstvo v skúšobných komisiách:
- tajomník skúšobných komisií
Projekty:
- VEGA 1/0635/13 Chmeľ ako významný zdroj fytomedicínsky účinných látok (riešiteľ)
- ITMS 26110230068 - Tvorba a inovácia študijných programov FPV UCM v Trnave s dôrazom na potreby trhu práce a vedomostnej spoločnosti (riešiteľ)
Vybrané publikácie:
(1) Blažeková L., Polakovičová P., Mikušová L., Kukurová K., Ciesarová Z. & Šturdík E. (2015) Development of innovative health beneficial bread using a fermented fibre-glucan product. Czech Journal of Food Sciences 33, 118-125.
(2) Duchoňová L. & Šturdík, E. (2013) Inovácia cereálnych potravín pre účely prevencie obezity; recenzenti: Ladislav Dodok, Mária Kovářová. - 1. vyd. Monografia - Trnava: Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, 126 s. - ISBN 978-80-8105-493-8.
(3) Duchoňová L., Polakovičová P., Rakická M. & Šturdík E. (2013) Characterization and selection of cereals for preparation and utilization of fermented fiber-?-glucan product. Journal of Microbiology Biotechnology and Food Sciences 2, 2187-2207.
(4) Duchoňová L., Vargovičová M. & Šturdík E. (2012) Nutritional profile of untraditional colored wheat grains and their bread making utilisation. Journal of Life Sciences 6, 1008-1015.
(5) Duchoňová L., Šturdík E., Dodok L. & Saxa V. (2013) Chlieb na báze farebných pšeníc so zvýšeným obsahom zdraviu prospešných látok. Úžitkový vzor č. 6630, Úrad priemyselného vlastníctva, Banská Bystrica, priznaný v r. 2013.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky